Općina Biskupija, Orlić, Trg Ivana Meštrovića 2, tel/fax: 022 660 332, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
   

Galerija slika

1
2
3
4
5
6
7

Povijest

Mjesto Biskupija je jedno od bogatijih i poznatijih predromaničkih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj. Biskupija je bila crkveno i kulturno sjedište starohr­vatske kneževine, kasnije i kraljevine. Kninska biskupija je bila biskupija u starohrvatskom kraljevstvu, a osnovana je 1040. godine. Kninski Biskup je stolovao u "Pet crikvah na Kosovi" današnjoj Biskupiji. Njegova se jurisdikcija protezala sve do Drave, odnosno nad cijelim starohrvatskim kraljevstvom, stoga ga neki povijesni izvori nazivaju i hrvatskim biskupom. Pored crkvenih dužnosti, kninski biskup je obavljao i svjetovne poslove na kraljevskom dvoru. Kninski biskup je ovjeravao kraljeve darovnice, povelje i državne spise sa svojim pečatom. Biskupija je postojala do 1493. godine kada je ukinuta.

Biskupija se u prošlosti nazivala "Pet crikvah na Kosovi". To ime se spominje i u „Ljetopisu popa Dukljanina“, djelu koje je nastalo u drugoj polovici 12. st. Sam naziv Biskupija se počinje koristiti od 15. st.

Prema mišljenjima nekih hrvatskih povijesničara „Ljetopisu popa Dukljanina“ je u 15.st. nepoznati autor dodao legendu o smrti hrvatskog kralja Zvonimira. Legenda kaže da je Dmitar Zvonimir 1088.g. "v petih crikvah na Kosovi" na poziv pape sazvao sabor radi uključivanja u križarski rat protiv Saracena u Palestini. Tada su ga kako legenda kaže "nevirni Hrvati" ubili i on ih je prokleo "da vazda tuju jaziku podložni bili". Iako je kralj Dmitar Zvonimir vladao od 1076. do 1089. te iako je tek 1095. papa Urban II. (1088.-1099.) na saboru u Clermontu 1095. zatražio odlazak Europljana u križarski rat, mnogi povjesničari vjeruju da je Zvonimir zaista ubijen u Biskupiji.

Biskupija je najzanimljivija po ostacima velikog broja crkava iz ranokršćanskog vremena.

Prva istraživanja i iskapanja na području Biskupije poduzeo je 1886. fra Lujo Marun.

Na samom početku istraživanja koje je vodio fra Lujo Marun na području Crkvine, otkopana je crkva Sv. Marije. Kasnije su otkopani i ostatci drugih građevina pokraj crkve Sv. Marije, te srednjojekovni grobovi s bogatim nalazima. Ta prva istraživanja su s prekidima trajala sve do 1908.g., kasnije je istraživanja i iskapanja vodi akademik Stjepan Gunjača (1909.- 1981.).

U Biskupiji se nalaze ostaci pet srednjovje­kovnih crkava iz predromaničkog doba. To su:

  • crkva Sv. Marija na položaju Crkvina
  • crkva nazvana Stupovi ili Sv. Cecilija na položaju Cecela,
  • crkva na položaju Lopuška glavica,
  • crkva na Bukokorovića podvornici
  • crkva kod pravoslavne crkve Sv. Trojice.

Više članaka ...

POVEZNICE